De werking van fluoride
Als er bij iemand beginnende gaatjes gezien worden, is dit het teken, dat te veel, te vaak en te lang ontkalkend zuur in de mond aanwezig is. Dit zuur wordt door de bacteriën uit de plak gevormd uit suiker.
Normaal gesproken worden de zuren geneutraliseerd door het speeksel en wordt de schade, die de zuren hebben toegebracht ook door het speeksel hersteld.
Nu echter is het evenwicht tussen aanval vanuit zuren en herstel vanuit het speeksel verstoord. Het veelvuldig gebruik van suiker is hiervan de oorzaak.
Fluoride kan het verstoorde evenwicht herstellen, met name als het tweemaal per dag tijdens de gebitsreiniging op de tanden en kiezen wordt aangebracht.
Voor de doorbraak
Voor de doorbraak wordt fluoride tijdens de ontwikkling van de tand of kies ingebouwd in glazuur en (in mindere mate) ook in het dentine. Daardoor wordt het glazuur harder en zal minder snel oplossen.
Zo is het beter bestand tegen het ontwikkelen van gaatjes.
Dit effect treedt op gedurende de gehele ontwikkelingsperiode van zowel het melkgebit als ook het blijvend gebit.
De fluoride wordt ingebouwd nadat het via de bloedbaan het ontwikkelende glazuur bereikt heeft. Het wordt zowel uit fluoride-tabletjes als ook uit tandpasta in het lichaam opgenomen.
Na de doorbraak
Na de doorbraak wordt fluoride rechtstreeks door het glazuur opgenomen, waardoor het harder wordt.
De belangrijkste bijdrage wordt geleverd door fluoride die in de altijd aanwezige tandplak wordt opgenomen:
- Remming van het ontkalkingsproces.
- Bevordering van het herstel door het speeksel.
Samengevat
Het regelmatig gebruik van fluoride bevordert de sterkte van het glazuur en draagt bij aan het eventuele herstel van glazuur vanuit het speeksel.
Basis-advies fluoride
Het fluoride basis-advies luidt als volgt:
0 t/m 1 jaar
- vanaf de doorbraak: 1x per dag poetsen met fluoride peuter-tandpasta (met 500-750 ppm ofwel 0.05 – 0.075% fluoride)
2, 3 en 4 jaar
- 2x per dag poetsen met fluoride peuter-tandpasta (met 500-750 ppm ofwel 0.05 – 0.075% fluoride)
5 jaar en ouder
- 2x per dag poetsen met gewone fluoride tandpasta ( met 1000-1500 ppm ofwel 0.1 – 0.5% fluoride)
Voor alle leeftijden geldt: extra maatregelen op individueel advies van de tandarts of de mondhygiënist.
Aanvullende maatregelen
Naast fluoridetandpasta zijn er fluoridetabletjes, spoelvloeistoffen, gels, lakken en (vitamine)druppels met fluoride, die aanvullend kunnen worden gebruikt.
De meeste kinderen, die het basisadvies voor fluoridegebruik opvolgen, hebben geen aanvullende fluoridemaatregelen nodig.
Er zijn echter kinderen, die beginnende gaatjes of echte gaatjes ontwikkelen. De tandarts of mondhygiënist is de aangewezen persoon om te beoordelen of aanvullend individuele maatregelen nodig zijn.
Ook zal de tandarts of mondhygiënist extra goed opletten als er slechts 1x per dag wordt gepoetst of er tandpasta zonder fluoride wordt gebruikt.
Mogelijke extra maatregelen
- één- of tweemaal vaker poetsen met fluoride-peutertandpasta
- extra fluoride voorschrijven in de vorm van tabletjes, tot maximaal vier fluoride-momenten (incl. poetsen) per dag. De tabletjes fijnkauwen, door de hele mond bewegen en zo lang mogelijk in de mond houden.
De tabletjes niet tegelijk, direct na het poetsen of op de nuchtere maag gebruiken. - tweemaal per jaar lokale fluoride-behandeling door de tandarts of mondhygiënist.
- voor volwassenen met veel nieuwe caries: spoelen met een 0.05% fluoride-oplossing.
Bronvermelding : www.tandinfo.nl